Japan Aardbeving, Aarde-Maan Door de nabijheid?

226

Space.COM astronomische websites enige tijd geleden gemeld dat de maan beweegt op de positie het dichtst bij de aarde. De dichtst mogelijke positie te bereiken op 19 maart 2011, waardoor slechts op een afstand van 221,567 mijlen, het dichtstbijzijnde afgelopen 18 jaar. Toen de maan was er op haar dichtste, wordt het fenomeen vaak “supermoon”.
Experts zeggen dat, als gevolg van een “supermoon” is de toenemende vloedgolf van het zeewater, samen met de verhoogde seismische activiteit op Aarde die zouden kunnen resulteren in een verhoogde kans op aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Op bijna hetzelfde moment of 8 dagen voor het hoogtepunt van de nabijheid van de Aarde naar de Maan (perigeum), werd Japan opgeschrikt door een aardbeving van 8.9 magnitude schaal en veroorzaakte een tsunami die tot nu toe vermoord 1000 mensen overleden.
Zoals bekend, de aardbeving veroorzaakt door tectonische activiteit van de aarde. Vertrekkend van het ongeval, sommige partijen gespeculeerd dat de aardbeving in Japan als gevolg van de Maan is gaat naar het punt van dichtste nadering tot de Aarde. 


Blogger Mark Paquette bijvoorbeeld, begon speculatie door te zeggen dat sommige gebeurtenissen van de verwoestende aardbeving werd geassocieerd met de nabijheid van de Aarde-Maan. Noemde hij de aardbeving die in de tsunami in Atjeh leidde op 26 december 2004. De aardbeving gebeurde 14 dagen voor het perigeum van de Aarde-Maan die plaatsvond op 10 januari 2005.
Hij schrijft: “Dus, wat kunnen we nu zien? Aardbevingen? Uitbarsting van de vulkaan? Lijkt erop dat we kunnen alleen maar afwachten en zien later.” Die opmerking is eng. Hoe nog niet gebeurd perigeum alleen kan resulteren in aardbevingen doorheen de geschiedenis terdahsyat Japan sinds 1891.
Reageren op speculaties dat, senior meteoroloog bij AccuWeather Paul Walker zei, Japan’s speculatie dat de aardbeving veroorzaakt door het Aarde-Maan perigeum niet goed lijkt. “Ik denk dat je het niet kunt verbinden met ‘supermoon’, die was 8 dagen langer het geval.” Supermoon “kan inderdaad resulteren in een vloedgolf van ongelooflijk, maar het kan niet alleen worden toegeschreven aan een extreme natuurlijke evenement als dit,” zei hij zoals geciteerd door MSNBC .
NASA astronoom David Williams zei ook dat “supermoon ‘niet de oorzaak van aardbevingen. “Supermoon het is gewoon een geweldige maand en zeer licht. Er is niets speciaals aan,” legde hij uit.
John Vidale, seismoloog en directeur van de University of Washington Pacific Northwest seismisch netwerk, en William Wilcock die ook is van de Universiteit van Washington zei ook iets dergelijks. Ex-NASA wetenschapper Phil Vlecht zei nadrukkelijk: “Het maakt niet uit wat mensen zeggen, is zeker geen mogelijkheid van een aardbeving wordt veroorzaakt door de maan.” 


Perigeum kan inderdaad leiden tot een toename van de tektonische activiteit, maar hij zei dat tot nu toe niet zijn op het dichtst bij de maan punt. De beweging van de Maan kan hem naar de dichtstbijzijnde en verste punt naar de aarde. Het dichtste punt wordt genoemd perigeum, terwijl het verste punt heet apogeum.
Op perigeum, het gravitatie-effecten van de Maan naar de Aarde toe. Het meest zichtbare effect is een vloedgolf, want water is een element van de aarde het meest vatbaar voor de zwaartekracht. (*)
Redacteur: Muh. Irham Bronnen: Kompas.com

>