Japan aardbeving tsunami

247

Een aardbeving van 9 op de Schaal van Richter (SR), dat in Japan vond plaats op vrijdag (3/11/2011) waardoor de aarde massaverdeling verandert door plaat beweging en de ineenstorting van de rots in de huid van de aarde. Dit heeft invloed op de snelheid van de rotatie van de aarde om een ​​beetje sneller en mensen hebben een kortere dagen.
“Door het veranderen van de verdeling van de massa op aarde, Japan aardbeving resulteerde in de Aarde draait sneller, het verkorten van de dag zoveel als 1,8 microseconde”, zegt Richard Gross, een geofysicus bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, VS, zoals gerapporteerd door Space.com. Analyse voor de aardbeving treft alleen maar versnellen de rotatie van 1,6 microseconden, maar recente gegevens suggereren dat de grotere sterkte.
Echter, het effect is veel kleiner dan de oude jaarlijkse variatie van de aardrotatie. De lengte van een dag of het tijdstip van de rotatie van de Aarde is 24 uur of 86400 seconden. De lengte van dagen voor deze varieert rond 1000 microseconden afhankelijk van de seizoenschommelingen van de aarde de massa distributie.
Verander de rotatie door een aardbeving als deze is niet de eerste plaats. 2004 Atjeh aardbeving, bijvoorbeeld, verkorten van de dag zoveel als 6,8 microseconden. Terwijl de aardbeving in Chili verkorten van de dag zoveel als 1,26 microseconden.
Gross zei dat de verandering was nog niet voorbij. Naschokken kan ook de rotatie van de tijd. “Aftershocks kan ook de rotatie tijd te wijzigen. Maar omdat de macht van de kleinere naschokken, het effect is ook kleiner,” legde hij uit.
In theorie, zei Gross, geen invloed op de massa van de aarde verdeling zal invloed hebben op de rotatie. De beving werd gemeld dat een kleine beweging van de rotatie van de aarde die typisch is ongeveer 1604 km / uur te versnellen.
Echter, een astrofysicus uit Indonesië werkzaam bij het Max Planck Instituut voor Astronomie, Johny Setiawan, niet te vertrouwen met dat advies. Volgens hem kan korte daglengte alleen voorkomen als er effecten van de buitenwereld.
“Als de aarde asteroïden vallen, zodat de massa toeneemt, zal zeker verandering in de korte dagen lang,” vervolgde hij. Hij zei dat als de aarde massa blijft hetzelfde, dan moet de snelheid van de rotatie en lengte van de rotatie zal ook hetzelfde blijven.
Redacteur: Amir Pallawarukka Bronnen: Kompas.com

>